Laikus EUs

Laikus EUs

Felhalmozott feleslegek

2020. május 05. - Laikus Eus

A lezárások miatt egyes termékek iránt világszerte drasztikusan csökkent a kereslet. Jelen cikkünkben három érdekes esetet szeretnénk bemutatni ezzel kapcsolatban.

A holland tulipántermelőknek március 13-a tényleg péntek 13 volt. Az ország egyik legismertebb gazdasági ágazata hatalmas kihívással néz szembe. Szerte a világban bezártak a virágboltok, így a holland tulipán iránti kereslet is megszűnt. Ráadásul pont egy olyan kritikus időszakban, amikor igazán jövedelmező az ágazat, hiszen március-májusra esik nőnap, húsvét és anyák napja is. S mivel a tulipán is csak körülbelül 8 hétig virágzik, így még jobban sújtja a vírus a termelőket, akik sajnos nem tudtak mit kezdeni a felhalmozódott virágkészlettel, s kidobták a felesleget.

merlin_171476217_82b1f92d-0024-4091-8b5e-75c360467346-superjumbo.jpg

Forrás: New York Times

Belgiumban már talán egy fokkal jobb a helyzet. Vagy talán kevésbé rosszabb. A szomszédos országban a burgonyakészlet halmozódott fel. Az eladók ugyan buzdították a belgákat, hogy minél több krumplit vásároljanak, azonban így is rengeteg felesleg marad. A világ legnagyobb burgonyaexportőre egy hatalmas válsággal néz szembe. A nyári fesztiválok elmaradnak, az éttermek, bárok valószínűleg utoljára nyitnak ki, így a megtermelt burgonya több, mint 40%-a mehet a kukába. Ward Claerbout, egy burgonyatermesztő cégtől így fogalmazott:

Az egész ágazatunk egy nagy válsággal néz szembe. Nemcsak a belga embereket, hanem az egész világot arra buzdítjuk, hogy egyen minél több krumplit.

A helyzetet pedig talán Írország kezeli a legjobban. Az ír sörök is a lezárások áldozatául estek, ráadásul itt is rendkívüli események maradtak el. Elég csak Szent Patrik, Írország védőszentjének a napjára gondolni. Természetesen a hordókban a sörök elállnak egy ideig, azonban mindenképp nagy bevételkieséssel kell számolniuk az íreknek is. Miután egy hordót a sörcsaphoz rögzítettek, azt ajánlott egy-két héten belül felhasználni, s természetesen a felnyitott hordókat már nem lehet újból lezárni. Írországban mintegy 7000 kocsma található, s a legkisebben is akár tízféle sör kapható. Azonban egyes források szerint a felesleges sört nem öntik ki, hanem ehelyett elpárologtatják, s a maradékot állati takarmánnyá vagy műtrágyává alakítják át.

Érdekes és aggasztó helyzeteket szül a koronavírus, melyre szerintünk a fenti három eset tökéletes példa.

 

Források:

https://www.nytimes.com/2020/04/12/world/europe/netherlands-tulips-coronavirus.html

https://www.politico.eu/article/belgian-patriots-in-friteries-cant-eat-their-way-out-of-the-potato-crisis/

https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/down-the-drain-time-to-be-called-on-kegged-beer-when-lockdown-ends-1.4226254

A bejegyzés trackback címe:

https://laikuseus.blog.hu/api/trackback/id/tr5115660574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvp 2020.05.06. 09:07:52

Anyagilag tenyleg hatalmas kar, hogy a tulipanbol takarmanyt vagy komposztot, a krumplibol fagyasztott krumplit vagy kemenyitot, a sorbol pedig takarmanyt vagy kezfertotlenitot lehet csak gyartani, de alapvetoen nem mindent kell kapasbol kidobni. A folos krumplit es sort egyebkent akar szet is oszthatnak a lakossag koreben, de ugylatszik ha nem jon be valamibol eleg profit, akkor gazdasagilag jobban megeri megsemmisiteni.

driopios 2020.05.06. 09:44:43

A krumpliból főzzenek vodkát! Ezer évig eláll.

odamondó 2020.05.06. 09:44:46

@kvp: persze. Inkább megsemmisítik.

Amúgy a fölösleg máshol történő feldolgozásával több probléma is van:
-a feldolgozó iparnak nincs nagyobb kapacitása
-a készülő alternatív termékre ettől nem nőtt meg a kereslet, így aki feldolgozná maga ellen dolgozik ha fölösleget termel ami az árat csökkentené

midnightcoder2 2020.05.06. 09:58:53

Amúgy szerintem sört és krumplit a polgárok karanténban is fogyasztanak.

Arcade Macho 2020.05.06. 11:10:24

ha a belgaknak sok krumplijuk van akkor hogy van az hogy en a magyar 300+ -okat kell fizessek a kilójáér?
miert nem dobjak piacra nyomott aron, elvegre ha joval olcsobb lenne az kivalthatna reszben a kenyeret pl.

eMJe 2020.05.06. 12:18:01

@kvp: Itt is kiöntötték a tejet, leborították a dinnyét ahelyett, hogy a rászorulóknak odaadnák. Kár a magyart ilyen téren szidni, más országok lakói sem különbek.

bobijub 2020.05.06. 13:26:03

@kvp: itt már rég nem arról van szó, hogy elég nagy-e a profit-e e-e-e. van az a helyzet, amikor már szóba sem kerülhet a veszteség elkerülése, hanem nagyon vastagon a veszteség minimalizálásáról van szó. _MATEK_: ha a krumplit bezsákolni, teherautóra pakolni, a vásárlóhoz elszállítani (benzin, teherautóhasználat, autópályadíj, sofőrbér) és eladni (+áfa és az összes többi eddigi mindenizé mindenféle adóvonzatai) annyiba kerül, hogy mindezeket a vásárló által fizetett árból levonva nagyobb a mínuszod, mint amennyibe a megsemmisítés kerül, akkor te is a kisebb veszteséget választod. és ez teljesen független attól, hogy mennyi volt a krumpli megtermelésének addigi költsége. és ne válts át arra a javaslatra, hogy aki akar, jöjjön érte, mert akkor meg azt kell figyelembe venni, hogy mekkora az az adag, amiért gazdaságos odamenni, akinek megérné odamenni érte, az mennyi idő alatt fogyasztja el a gazdaságos adagot, és hogy van-e hol romlásmentesen tárolnia (és hogy nem útálja-e meg az életét is, ha emiatt utána krumplipogácsát reggelizik krumplilekvárra, krumplidzsúszt iszik hozzá, ebédre krumplileves van meg krumplifőzelék krumplifasírttal, vacsorára meg krumplinudli krumpliteával) . és hogy hányan laknak olyan messze, hogy nekik megérje érte odamenni. és ebbe is bele kell kalkulálni a közvetlenül ki nem fizetett, de társadalmilag azért mégiscsak felmerülő költségeket is.

bobijub 2020.05.06. 13:26:05

@midnightcoder2: igen, és ebből le kellett volna tudni vonni azt a következtetést, hogy a krumplifogyasztás nem vész el, csak átalakul. ebből valahogy annak kellett volna kijönnie, hogy nem a krumplitermelőipar került szorult helyzetbe, hanem a sültkrumplisütőipar meg a krumplicsipszgyártó ipar. de az sem lényegtelen, amit odamondó hozott fel. viszont annak nem látnom sok akadályát, hogy a sima élelmiszerkiskereskedelem krumplieladókapacitása képes legyen igazodni a helyzethez.

bobijub 2020.05.06. 14:13:24

@midnightcoder2: igen, és ebből le kellett volna tudni vonni azt a következtetést, hogy a krumplifogyasztás nem vész el, csak átalakul. ebből valahogy annak kellett volna kijönnie, hogy nem a krumplitermelőipar került szorult helyzetbe, hanem a sültkrumplisütőipar meg a krumplicsipszgyártó ipar. de az sem lényegtelen, amit odamondó hozott fel. viszont annak nem látnom sok akadályát, hogy a sima élelmiszerkiskereskedelem krumplieladókapacitása képes legyen igazodni a helyzethez.

bobijub 2020.05.06. 14:25:14

@roli101: kár, hogy egybezagyválod a két dolgot. a nagy távolságokba szállított, tömegtermelt vágottvirág tényleg igazi úrihucutság (==nagyfölöslegességű, rövidéletű értelmetlen luxuskiadás) még akkor is, ha egy-egy kisebb adagja "csak" akkora költség, hogy ezt az értelmetlen luxuspazarlást egy csomó kevésbé jómódú vásárló is rendszeresen megengedi magának. de ebből kiindulva nem a krumplitermelőket kellene ideemlíteni párhuzamba, hanem a pállmaolajjal és efélékkel dolgozó sültkrumlisokat meg az egy darab, mikroszkopikus metszet vastagságúra szeletelt krumplira fél kiló sót és ízanyagot rápakoló csipszgyártókat. mert ha a teljes láncot összenézzük, akkor elég nagy eséllyel az fog kijönni, hogy a vásárló által az idióta mennyiségű levegővel felfújt, fémcsillogású (még egy értelmetlen pazarlás), túlméretezett nájlonzacskókba pakolt csipszekért kifizetett árból származó profittömegből a legkisebb részt a krumplitermelők teszik zsebre.

midnightcoder2 2020.05.06. 14:57:13

@roli101: Igen, tulajdonképp mindenkinek az lenne a legjobb, ha tömeges öngyilkosságot követne el az emberiség. Valahogy mégsem ez történik.

theveryguest 2020.05.06. 15:45:01

@kvp: A tulipán esetében jó tudni, hogy virágja és levele lenyelve irritáló hatású, és nagyobb mennyiségben még szív- és keringési zavarokat is kiválthat.
www.life.hu/egeszseg/20130528-mergezo-novenyektiszafa-ricinus-bazsarozsa-ezekkel-vigyazz.html

wrstjnethn 2020.05.06. 15:56:36

Nem értem miért szűnt volna meg a krumpli iránti igény. Ugyanannyi éhes ember van, mint eddig, csak áthelyeződött a fogyasztás az (gyors)éttermekből az otthonokba. Szerintem csak ők nem tudnak új elosztási láncot létrehozni a szupermarketek felé.

Almandin 2020.05.06. 21:18:21

@wrstjnethn: Szerintem sokan vagy nem tudják feldolgozni a krumplit (nem tudnak hámozni, sütni-főzni), vagy nem akarnak bajlódni vele (munkaigényes a nyers burgonya feldolgozása). Sokan a karanténban vagy konzerveket esznek, vagy rendelnek kaját.

midnightcoder2 2020.05.07. 09:01:25

@Almandin: És ha rendeled a sült krumplit az nem krumpliból lesz ? Amúgy lehet kapni mirelit hasábburgonyát is, azzal nem sok tennivaló van de az is krumpliból készül.

registerz 2020.05.07. 09:03:51

@bobijub: Komonistáknak magyarázhatsz, ha értenék, márpedig értik, akkor sem értenék meg.
süti beállítások módosítása