Laikus EUs

Laikus EUs

Két kerékre fel!

2020. május 07. - Laikus Eus

A fővárosban április végén kerékpársávot jelöltek ki a Nagykörúton, egyelőre ideiglenesen. Azonban mi a helyzet a kontinens többi országában? Elhozhatja a koronavírus a biciklis forradalmat? Európai körkép következik.

letoltes.jpg

Fotó: Reuters

Milánóban, a koronavírus olaszországi epicentrumában április 24-én jelentették be, hogy év végéig –a már meglévő 220 km hosszúságú kerékpárút-hálózat mellé- 35 kilométernyi új bicikliút építését tervezik. A vélhetően decemberig tartó munkálatok során a város fő sugár- és körútjai mentén növekszik majd a kerékpársáv-hálózat.

A belga fővárosban április 29-én jelentették be, hogy további 40 kilométerrel növelik a kerékpárút-hálózat hosszát. Brüsszel még korábban határozott arról is, hogy a kerékpározás népszerűsítése érdekében korlátozni fogják a városközpontban a járműforgalmat.

Lisszabonban tavaly alig 60 kilométernyi út volt a kerékpárosok részére fenntartva, amelynek nagy része a külvárosban volt. Azonban ez a szám drasztikusan növekszik, mivel mostanra már 90 kilométernyi útszakasz áll rendelkezésre, a cél pedig az, hogy év végére megduplázzák ezt a számot.

Franciaországban országos és helyi szinten is vannak intézkedések a biciklizés előmozdítása érdekében. A francia kormány külön alapot hoz létre a biciklizés támogatására, melyből többek között oktatásra, infrastruktúrára költenek, valamint minden kerékpáros jogosult lesz 50 eurónyi javításra a regisztrált szervizekben. Párizsban pedig 650 kilométernyi ideiglenes kerékpársávot alakítanak ki május 11-étől, a korlátozások lazításától kezdődően. Továbbá a főváros polgármestere még a járvány kitörése előtt megígérte, hogy 2024-ig minden utca a városban kerékpár-barát lesz.

Berlin Kreuzberg negyedében szintén ideiglenes sávot alakítottak ki a bicikliseknek, melyet azóta országos intézkedések követtek. Ezek alapján a németországi autósoknak meg lesz tiltva a kerékpársávon való megállás, várakozás; valamint a törvényben előírt másfél méteres távolságot is szigorúan be kell majd tartani.

defa69e8-334d-4a91-963d-81760dcb39cf-large16x9_ap201133115442111.jpg

Fotó: AP News

A skót kormány szintén egy pénzügyi alapot hozott létre, amely a különböző ideiglenes intézkedéseket támogatja majd. A 10 millió fontos alap legfőképp a kerékpárutak és a járdák fejlesztésére irányul.

Spanyolországban az ökológiai átállásért felelős minisztérium ajánlásokat fogalmazott meg az 5000 főnél nagyobb lélekszámú településeknek. A nyílt levél szerint a kormány szorgalmazza a kerékpárhasználatot, azonban a madridi városvezetés egyelőre nem tervezi az ideiglenes biciklisávok kialakítását. Teresa Ribera miniszter asszony a Spanyol Önkormányzatok és Tartományok Szövetségének címzett levelében emellett még a kerékpáros közösségi közlekedési rendszerek újbóli megnyitását kéri, melynek hatására egy hónapos szünet után Madridban újból elérhetővé vált a BiciMAD, az ottani Bubi.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a koronavírus utáni időszakban valóban jelentős változások lesznek-e majd a kerékpározási szokásokban, az viszont egyre jobban látszik, hogy a jelenség politikai támogatottsága fokozatosan nő.

 

Források:

https://www.comune.milano.it/-/mobilita.-a-dicembre-35-km-di-nuove-ciclabili-a-milano

https://www.forbes.com/sites/davekeating/2020/04/23/cars-not-welcome-in-europes-cities-when-lockdowns-end/

https://www.politico.eu/article/helped-on-by-the-coronavirus-covid19-brussels-battles-its-car-culture/

https://www.elpais.com/sociedad/2020-04-16/la-bicicleta-aliada-contra-el-coronavirus.html

https://www.forbes.com/sites/carltonreid/2020/04/22/paris-to-create-650-kilometers-of-pop-up-corona-cycleways-for-post-lockdown-travel/

https://www.bbc.com/news/world-europe-52483684

https://www.transport.gov.scot/news/10-million-to-support-pop-up-active-travel-infrastructure/

https://www.madridiario.es/madrid-descarta-implantar-carriles-bici-provisionales-suscitan-discrepancias-asociaciones-ciclistas

A bejegyzés trackback címe:

https://laikuseus.blog.hu/api/trackback/id/tr10015666516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása