Laikus EUs

Laikus EUs

Kultúra vagy állatkínzás?

A bikaviadalok nyomában

2021. október 08. - Laikus Eus

Pedro Sánchez, Spanyolország szocialista miniszterelnöke október 6-án bejelentette, hogy olasz és francia mintára 2022-ben minden tizennyolcadik születésnapját ünneplő fiatal egy 400 euró értékű kulturális utalványt kap. Az intézkedéssel egyrészt segítő kezet nyújtanának a szebb időket is megélt iparágnak, valamint magát a kultúrát is közelebb szeretnék hozni a fiatalokhoz.

A spanyol kultúra szerves részét képező bikaviadalok azonban a várakozásokkal ellentétben kimaradnak az ágazatot megcélzó támogatásból. María Jesús Montero, az ország pénzügyminisztere szerint kénytelenek voltak eldönteni, melyek azok a szektorok, amelyeket nagyobb előnyben részesítenek jelen helyzetben; függetlenül attól, hogy például a bikaviadalt több spanyol jogszabály is alapvető kulturális, művészeti elemként nevesíti meg. (Aminek köszönhetően a matadorok akár művésznek is nevezhetik magukat.). Felmerülhet a kérdés, hogy mennyiben gazdasági, és mennyiben elvi probléma áll a határozat mögött. A döntés továbbá azért is kettős, mivel például maga a spanyol kulturális minisztérium ítéli oda minden évben a Nemzeti Bikaviadal-díjat.

El torero Manuel Escribano recibe al toro a puerta gayola en la corrida de la Feria de San Miguel (Sevilla) del 3 de octubre.

Forrás: El País

A  több mint 130 éves múltra visszatekintő torreádor játék manapság egyre nagyobb ellenszélben kénytelen helyt állni. Legutóbb a Twitter hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy letiltott egy fiókot, amely a népszerű Morante de la Puebla viadalairól töltött fel felvételt. A csatorna szembement az oldal irányelveivel, mivel az ott megjelent tartalom túl nyers volt, valamint a véres jelenetek és a „szadista élvezet” is károsnak bizonyult a felhasználókra nézve. Puebla szerint szó sincs szadizmusról, épp ellenkezőleg: a felhasználói fiók letörlésével a véleménynyilvánítás szabadsága került veszélybe.

Tavaly májusban szintén nagyobb felháborodást váltott ki a spanyol kultúrminiszter egyik nyilatkozata egy mentőcsomagról, amelyben a több tízmillió eurós veszteséggel sújtott ágazatot meg sem említette a korona-helyreállítási alappal kapcsolatban. Márciusban Uribes korrigálta magát, amikor az újabb kulturális támogatások kapcsán háromszor is megemlítette a bikaviadalt, és úgy vélte, hogy az összeegyeztethető az állatjóléttel.

Az ibériai országban egyébként 2013-ban, a konzervatív Rajoy-kormány alatt nyilvánították a bikaviadalt nemzeti kulturális örökséggé. A közelmúltban pedig leginkább az erősen jobboldali Vox párt lépett elő az esemény önkéntes fővédnökévé.

 

Források:

https://elpais.com/cultura/2021-10-07/lo-toros-no-estaran-incluidos-en-el-bono-cultural-del-gobierno.html

https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/stierkampf-video-gesperrt-sadismus-oder-meinungsfreiheit-17446283.html

A bejegyzés trackback címe:

https://laikuseus.blog.hu/api/trackback/id/tr6316714128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása