Laikus EUs

Laikus EUs

Szolidaritás a kulcs

Portugália a koronavírus elleni küzdelemben

2020. április 24. - Laikus Eus

Ahány ország annyiféle intézkedés a koronavírus ellen. És ahány intézkedés, annyiféle eredmény. Jelen cikkünkben a portugál védekezés sikerének lehetséges okait szeretnénk bemutatni, a teljesség igénye nélkül.

Európa legnyugatibb országában a fertőzöttek száma tizedannyi, mint a nagytestvér, Spanyolország esetében, holott lakosságszámot tekintve csak negyedakkora. A halálozási arányokat tekintve rengeteg nyugat-európai országnál jóval alacsonyabb számokat produkál. Portugália 3%-os mutatója különösen kiemelkedő Spanyolország 10, az Egyesült Királyság 12, vagy Franciaország 15%-os halálozási arányait tekintve.

Holott az öregedő társadalom és az egészségügyi rendszer nem indokolna ilyen hatékony védekezést. Az EU-ban Olaszország és Görögország után Portugáliában van a legtöbb 80 év feletti állampolgár. Csak 4,2 ágy jut 100.000 főre. Ez pedig a legalacsonyabb szám az Európai Unióban. Spanyolországban 9, Németországban majdnem 30 ágy jut százezer állampolgárra.

Akkor mégis minek köszönhetőek Portugália kirívó mutatói?

krise-in-portugal-ministerpraesident-droht-mit-ruecktritt-190504-99-74325-image.jpg

António Costa, Portugália miniszterelnöke

A portugál kormány az átlaghoz képest viszonylag korán tette meg a védekezéshez szükséges intézkedéseket. A z első esetet csak március 2-án regisztrálták, egy hónappal a spanyolországi és olaszországi megjelenés után. Ez az időbeli lemaradás lehetővé tette a portugáloknak, hogy mások hibáiból tanulva, a járvány súlyosabb elterjedése előtt tegyen meg radikálisabb lépéseket. Két példa Spanyolországgal összehasonlítva:

  • Madridban engedélyezték a március 8-i, nőnapi felvonulás megrendezését, több tízezer résztvevővel. Míg a Costa-kormány ekkor már megtiltotta a nyilvános események megrendezését. 
  • A veszélyhelyzetre való tekintettel Portugáliában március 18-án rendelték el a lezárásokat, Spanyolországban három nappal korábban, Olaszországban nyolc nappal korábban. A fertőzöttek száma az egyes országokban az intézkedések meghozatalakor Portugáliában 448, a szomszédos országban majdnem tízszer több volt, míg az itáliai félszigeten 9000 (!) fertőzöttet regisztráltak.

A másik fontos tényező a portugálok hatékony fellépésének palettáján a társadalmi összefogás. Ugyan az emberek kijárhatnak élelmiszerért, gyógyszerekért, vagy sportolni, mint hazánkban, mégis az állampolgárok megértik az otthonmaradásnak a súlyát. Egy április 12-i felmérés szerint a portugálok 51%-a hetente csak egyszer, vagy egyszer sem hagyja el az otthonát. Másik jelentős eleme a hatékonyabb fellépésnek, hogy ez a szolidáris gondolkodásmód a politikai elit viselkedésében is megmutatkozik. António Costa kisebbségi kormányának nem kell olyan ellenzékkel megküzdenie, mint Sánchez-nek Spanyolországban, vagy Conte-nak Olaszországban. Például Rui Rio, a szocdem ellenzékiek vezetője támogatásáról biztosította a kormánypártot a koronavírus elleni küzdelemben: "Nem az országnak szeretnénk problémát okozni, hanem csak a kormánynak". A másik oldalra nézve a kormánypárt például állampolgársági jogokat biztosított azoknak a menedékkérőknek, akiknek tartózkodási kérelme folyamatban van. Ezzel is biztosítva, hogy az országban minél több ember férjen hozzá a szociális biztonsághoz és az egészségügyi ellátáshoz.

A közös ellenség összehoz. Még akkor is, ha az egy vírus.

Források:

https://www.politico.eu/article/how-portugal-became-europes-coronavirus-exception/

https://www.euronews.com/2020/04/14/coronavirus-in-europe-why-has-portugal-not-been-as-badly-hit-by-covid-19-as-neighbour-spai

https://www.aljazeera.com/news/2020/04/covid-19-portugal-seemingly-fared-spain-200417211502982.html

A bejegyzés trackback címe:

https://laikuseus.blog.hu/api/trackback/id/tr2115636092
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása