Laikus EUs

Laikus EUs

Lazacos védekezés

A tesztelés koronázatlan királyai

2020. április 27. - Laikus Eus

A világon szinte minden országba elért a koronavírus, s ez alól a Feröer-szigetek sem kivétel. A szigeteken lakó 50.000 állampolgár csaknem 10%-át tesztelték, így 187 esetet találtak.

Az összes eset 58%-a felépült a vírusból. ha 10%-kal számolunk, akkor is ötezer főt teszteltek le az északi országokban. A gyors és hatékony választ kétségtelenül a helyszíni, azonnali vizsgálat tette lehetővé. Ahhoz, hogy nyolc órán belül 600 (!) tesztet tudnak feldolgozni, a rendelkezésre álló infrastruktúra nagyban hozzájárul.

Jó, jó, de mi köze a lazacnak a koronavírushoz?

Forrás: orienttravel.hu

A 2000-es évek elején a jövedelmező feröeri halászatot - amely a szigetcsoport teljes exportjának 90% -át teszi ki - súlyosan sújtotta egy vírusos betegség, amely a lazacban vérszegénységet okoz. A lazacfertőző vérszegénység vírusa (ISAV) az influenzavírus-csoporthoz kapcsolódik, és gyakran végzetes az atlanti lazacra, amelyet a feröeri halászok nagyra becsülnek. A halállományok megfertőződése után nincs gyógymód. Ezért döntött úgy a szigetcsoport kormánya, hogy korszerű laboratóriumi berendezésekbe fog befektetni, és külön laboratóriumot hozott létre a halak egészségének biztosítása és a gazdaság működésének fenntartása érdekében. 20 évvel később pedig csak adaptálni kellett az emberi teszteléshez a már meglévő berendezéseket.

Mindenesetre nem ez az első alkalom, hogy a már meglévő berendezéseket hasznosították. 2009-ben a sertésinfluenza idején hasonló módszereket alkalmaztak, amelynek tapasztalatai sokat segítettek a mostani feladatok előkészítésében.

Tesztelés, tesztelés, tesztelés

Ugyanakkor nem csak a Feröer-szigeteken tesztelik tömegesen a lakosságot. Izland 360.000 fős népességének mintegy 10%-át tesztelték már, mely nagyban hozzájárul például a különböző kutatásokhoz. Így állapították meg izlandi kutatók, hogy a koronavírussal fertőzött emberek 50%-a tünetmentes. Mivel tömegesen tesztelnek, így a még kezdeti, tünetmentes szakaszban lévő esetek jelentős részét teszik ki ennek az adatnak, mely mindenképp árnyalja a képet. Azonban ezeknek a teszteléseknek hála már a tünetek megjelenése előtt meg lehet kezdeni a védekezést a vírussal szemben. Tanulságos a kis ország korai fellépése, mivel Izland már február elején elkezdte tesztelni a lakosságot, hetekkel az első haláleset előtt. Természetesen sokan a kis népesség miatt gondolják ilyen hatékonynak az izlandi védekezést. A tesztelésért felelős vállalat vezetője szerint azonban ennek semmi köze a népességhez,

ez csupán felkészültség kérdése.

 

Források:

https://www.euractiv.com/section/coronavirus/news/coronavirus-secrets-of-the-faroes/

https://www.pressdemocrat.com/news/10884442-181/a-coronavirus-test-for-anyone

https://edition.cnn.com/2020/04/01/europe/iceland-testing-coronavirus-intl/index.html

A bejegyzés trackback címe:

https://laikuseus.blog.hu/api/trackback/id/tr2115637278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

binux 2020.04.28. 11:22:03

Érdemes ezzel kapcsolatban ránézni az NTNU - a Trondheimi Egyetem - honlapjára.

binux 2020.04.28. 11:22:06

Hozzátennék ehhez annyit, hogy a kicsit nagyobb Norvégia a héten beindítja a hasonlóan meglévő labor infrastruktúrán alapuló tömeges tesztelést 500000 fő/hét kapacitással eleinte, amit akár NAPI ugyanennyire tudnak emelni szükség esetén. Itt minden kritikus területen dolgozó, illetve mindenki aki igényli tesztelve lesz.
süti beállítások módosítása